20 augustus 2008

Rijswijk, woensdag 19 augustus

Met volle bagage staan Benedicta en ik klaar om te vertrekken. Niet alleen fysieke bagage zoals stroopwafels, Delfts blauw en USB sticks, ook geestelijk nemen we behoorlijk wat mee. Al een ruim half jaar mailen, chatten en Skypen we met onze partners in Nairobi, geven we adviezen en reviews over plannen en ontwerpen. Het Tropeninstituut heeft ons ingewijd in de omgangsvormen met Kenianen. We hebben de adviezen en methodieken meegekregen van het Bloom STAR team van zo’n 15 Logicanen uit het hele land, van Maastricht tot Arnhem; infrastructuur specialisten, Java ontwikkelaars, functioneel ontwerpers, testers, project managers en –officers en verdere specialisten. Fantastisch om zo’n groep bijeen te zien komen en ieder z’n bijdrage te zien leveren. Zelf wil ik al langere tijd meer maatschappelijke relevantie in m’n werk stoppen, dus dit is een uitgelezen kans.

Dit is de eerste reis voor het Bloom STAR project, dat een jaar geleden begon als een idee in Logica’s Innovatiefunnel. Dat idee was: zouden wij als Logicanen, met al onze ICT en (banking) business kennis, voor goede gratis Open Source software kunnen zorgen waarmee Micro Finance organisaties hun werk efficienter kunnen doen en verder kunnen groeien? Geholpen door collega’s van logica Financial Services hebben we dit idee uitgewerkt, getoetst en tot een Bloom project weten om te buigen. Dergelijke Open Source software bleek al te bestaan; het heet Mifos. Grameen, de organisatie van Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus, heeft dat laten bouwen. Gelukkig maar, want er was een gift van USD 3,5 miljoen van eBay oprichter Pierre Omidjar voor nodig om Mifos op te tuigen. Da’s een orde van grootte die het Bloom budget toch lichtelijk ontstijgt. Nog een geluk was dat onze Bloom partner Hivos reeds een project op Mifos vlak was begonnen, samen met KPN, gericht op Oost Afrika. Een gespreid bedje.

Wat gaan we nou doen? Benedicta en ik gaan in Nairobi onze partners Adept Systems en e-Fulusi verder helpen. Zij gaan er voor zorgen dat Mifos ook op een bijkantoor kan werken, zonder internetverbinding met het hoofdkantoor van Micro Finance organisaties. Ook zorgen ze voor een goede samenwerking van Mifos met boekhoudsoftware. Volgend jaar gaan ze dit implementeren bij een aantal Micro Finance organisaties in Kenia en Tanzania. De komende twee weken gaan we samen in detail afbakenen wat bij deze software uitbreiding nu wel en niet nodig is en hoe de planning er precies uit gaat zien; wie gaat wat wanneer doen. Collega Benedicta richt zich op het testtraject, om de testers van Adept Systems en e-Fulusi te helpen met opzetten van het testplan en gestructureerde functionele en acceptatietests.

Kenia is een bijzonder land om heen te gaan, zeker nu. Enerzijds is het al lang een van de best presterende Afrikaanse landen; Nairobi is de grootste stad tussen Cairo en Johannesburg, ook al is ’t pas 100 jaar oud. Het meemaken van het leven daar zal grote indruk op ons maken. Kenia is geliefd bij toeristen om z’n wildparken en stranden. Tegelijk liggen de verkiezingsrellen van begin dit jaar nog vers in het geheugen. Die rellen zijn nu over, de regering van nationale eenheid is gevormd. Blijft over de ‘normale’ onveiligheid op straat door criminaliteit. Daarom nemen we goede voorzorgsmaatregelen; niet zo maar over straat lopen (en zeker niet met m’n spiegelreflex camera, helaas…), zeker niet ’s avonds, alleen taxi’s van het hotel gebruiken enzovoort. De prikken tegen onprettige ziekten hebben we al gehaald. We hopen vooral van ’t mooie en goede te gaan genieten!

De Rough Guide, Swahili phrasebook, internet, bevriende Kenia-gangers en vooral ook de training door het Koninklijk Instituut voor de Tropen hebben ons al een hoop leuke kennis opgeleverd. Zo noemen Kenianen 6 uur ’s ochtends ’12 uur’ aangezien het hele jaar door dan de zon opkomt. Moeten we dus wel altijd checken welke tijd ze bedoelen. Het Swahili heeft als pluspunt dat je ’t als Nederlander kan uitspreken zoals ’t er staat. Toch gaan we ’t in twee weken niet onder de knie krijgen; één (werk)woord kan een hele zin betekenen: “anatupikia” betekent hij-nu-ons-kookt-voor. Da’s een leuk cryptogram. Vlakbij Nairobi ligt het Nairobi National Park; kan je in één oogopslag de wolkenkrabbers van Nairobi én de lange nekken van giraffen zien – in het wild, dus. Daar zullen we zeker ’t weekend gaan kijken! De hitte zal wel meevallen door de hoge ligging van Nairobi: 1.500 meter. Mogen we dus keurig in (mantel)pak naar kantoor toe, geen Hawaiishirts of zo. Enne, niet vreemd opkijken als we elke dag vrolijk de handen van onze Keniaanse projectcollega’s mogen schudden.

Zaterdagochtend 23 augustus vliegen we, tot net onder de evenaar. Dan hopen we jullie snel met behulp van de beloofde internet verbinding op de hotelkamer van onze eerste indrukken op de hoogte te stellen. En melden of die 10 pakken stroopwafels ongeplet zijn aangekomen of dat delfts-blauw-bord-met-molen een 3D puzzel is geworden; de USB sticks, daar maak ik me geen zorgen om!

Geen opmerkingen: