12 maart 2008

Cultural Awareness


Afgelopen maandag zijn we in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam geweest. Rond het middaguur werden we opgevangen door Petra van Bloom die ons tijdens een lunch de laatste weetjes vertelde die nog nodig waren voor ons vertrek van komende zaterdag. Verder kregen we nog een tas met cadeaus, deels om in India uit te delen (logica-pennen en -snoepjes), deels voor onszelf (een bloom-muis en een (vertaalde) Indiase roman van Vikas Swarup). Na de lunch werden nog wat foto's van ons gemaakt die gebruikt gaan worden voor de 'bloom-envelop'.


Na de lunch hadden we de zgn. 'Cultural Awareness'. Jolanda leidde de middag in met een verhaal over cultuurverschillen in het algemeen. Daarna vertelde Bob Hoekstra, voormalig CEO van Philips in India, over de Indiase Cultuur en wat je daar kunt verwachten (en ook wat je niet kunt verwachten). Het verhaal van beiden was zeer enthousiast en inspirerend. Een mooie inleiding op de komende weken, denken we.

Een van de feitjes die Bob ons vertelde was over de hindoestaanse godheid Ganesha met zijn olifantenhoofd. Een afbeelding van Ganesha tref je bij deuren en splitsingen omdat hij de reizigers helpt als ze een keuze moeten maken en een nieuwe weg gaan inslaan. Toepasselijker kan het op dit moment volgens mij niet.

Geen opmerkingen: