26 augustus 2008

Dinsdag 26 augustus



Vandaag was onze tweede projectdag. De dag verloopt weer volgens planning. Het is niet te geloven. De chauffeur was weer op tijd. Vol goede moed hadden we ons voorgenomen 4 nieuwe Swahili woorden te leren. Gingen we die uitproberen, bleek dat we de iets te informele versie hadden opgepakt. En dat “Jambo”, wat ‘hallo’ betekent, is ook de foute kreet; die kost je namelijk veel geld. Alleen toeristen zeggen dat, dus die mogen de toeristenprijs betalen. Overigens is ’t vandaag voor ’t eerst gelukt om de taxiprijs naar beneden te krijgen. Zo houden we nog meer over van ons budget.

Altijd in voor een prettige verrassing, kregen we vandaag bezoek van een Brit, die in Kenia als eerste mobiel betalen voor micro leningen mogelijk gaat maken. Nu is mobiel betalen al gemeengoed in Kenia; 3 miljoen Kenianen maken per SMS geld naar elkaar over via de Vodafone-dochter Safaricom, ze noemen het M-Pesa. Dat aantal gebruikers (waar Rabobank SMS betalen voorlopig nog van kan dromen) heeft de Centrale Bank van Kenia nerveus gemaakt en geleid tot een vriendelijk verzoek aan Safaricom of ze een bank licentie willen aanvragen. Komende maandag gaat het initiatief van deze Brit live, allemaal zijn we benieuwd. In de toekomst zouden we namelijk ook vanuit ‘ons’ Mifos systeem zoiets mogelijk willen maken.

Tijdens die vergadering liepen één voor één de testers waarmee we moeten gaan samenwerken binnen. Khadija, directeur van Adept Systems vertelde ons dat er een nieuwe tester erbij komt. Hij werkt voor een ander bedrijf en hij zal Adept Systems helpen met de testvoorbereiding en testuitvoering. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde natuurlijk! Ik was erg blij dat er een tester erbij kwam.
Wat me wel opviel is dat de testers waarmee ik moet gaan samenwerken niet ‘ echte’ testers zijn. Het zijn voornamelijk ontwikkelaars, die nu de rol testers krijgen. Ze gaan geen systeem of Functionele specificaties ontwikkelen, ze gaan alleen testen. Ontwikkelaars die gaan testen! Dit is natuurlijk een uitdaging voor mij om met deze mensen te gaan werken.

Omdat ze niet veel over testen weten, zijn we vandaag begonnen met een korte training over testen. Samen met Bart hebben we het V-model uitgelegd. Aan de hand daarvan hebben we de testfases, testcondities en testcases besproken.

Rond 12:30 zijn we gaan lunchen. De lunch was heerlijk. We hebben lekkere frietjes en sandwiches in de Sirkit mall gegeten. Zulke lekkere frietjes hebben we in Nairobi nog niet gehad. We waren erg blij met de lunch. In deze mall hebben we even voor ’t eerst zelfstandig rondgelopen in Kenya, zonder chauffeur of directeur. Wat een heerlijk vrij gevoel! En toch wel veilig, want goed bewaakt.

Daarna ging het helemaal fout met Bart. Siësta! Maar dat zat er niet in. We gingen verder met onze test training. De vier testers zijn redelijk rustig en zeggen heel weinig. Testers ‘ back home’ zijn kritisch, stellen veel vragen en zien alle fouten. We hebben een oud functioneel ontwerp van Mifos erbij gepakt en geprobeerd testcondities en testcases te maken. Een goede oefening voor onze Keniaanse partners. Dit zorgde voor de nodige discussies tussen de vier testers. Kijk, daar zat ik op te wachten.

Tegen 19:30 zaten we nog steeds op kantoor. Wat een lange dag. Het wordt we tijd om naar het hotel te gaan en om uit te gaan rusten. Morgen een bijzondere dag: we reizen naar een van de Micro Finance organisaties waar we ’t allemaal voor doen; we gaan de manager, loan officers (medewerkers) en de deelnemers ontmoeten. Dat worden veel indrukken en veel foto’s! En hopelijk ook goede input voor een paar beslissingen die we moeten gaan nemen.

2 opmerkingen:

Niels zei

Wat een geweldig project! Geniet ervan.

grt Niels Cup.

Anoniem zei

Hé Bart,

Geweldig leuk dat we iedere dag van jullie activiteiten mogen horen. Gaat de conference call nog door?
Al het beste, greetz,

Stefan

Ps. Wat is de betere versie van 'Jambo'?