28 augustus 2008

Een dag om niet te vergeten…. Vervolg van het verhaal van woensdag 27 augustus 2008

Onze hele trip gaat grotendeels om deze dag.
We werden vroeg in de ochtend door de chauffeur opgehaald en naar het kantoor van Adept Systems gebracht. Op kantoor waren de directeur van Adept Systems en twee andere partners aanwezig. We gingen met 7 man in twee auto’s naar KEEF om de vrouwen in verschillende groepen te ontmoeten. In het kantoor van KEEF werden we in 3 verschillende groepen verdeeld en ieder groep ging met een Loan Officer mee om de vrouwen te ontmoeten. Dit is voor ons natuurlijk een bijzonder gebeurtenis, omdat we de vrouwen gaan ontmoeten die het geld (loan) krijgen om een business te beginnen.

Ik mocht samen met een van onze partners en de directeur van KEFF naar één van de 246 groepen die er zijn.
Onderweg naar de groep kon ik het niet laten om wat vragen te stellen.
‘ Hoe is KEEF eigenlijk ontstaan?’ vroeg ik.
Daniel vertelde het verhaal over hoe hard zijn moeder moest werken om hem en zijn 6 andere broers en zusjes te verzorgen. Na zijn opleiding had hij besloten om iets voor vrouwen te doen. In 2005 is KEEF van de grond gekomen. Nu werken er 12 Loan Officers in 2 vestigingen.

























Het bezoek aan de vrouwen was bijzonder. We kwamen aan in een Katholieke kerk en daar betaalde Daniel 100 shilling om een kerkzaal te kunnen gebruiken. De 18 vrouwen in de groep die we bezochten waren allemaal op tijd aanwezig. Als je als groepslid te laat komt, moet je een boete van 50 shilling betalen. Dit was natuurlijk een motivatie om niet te laat te komen.

De bijeenkomst begon met een uitleg over de procedure van Micro finance, vervolgens het innen van geld, het uitdelen van leningen en ze eindigden met een gebed. Het viel me op dat de vrouwen heel veel respect voor Daniel hadden en ze waren heel gedisciplineerd. De vrouwen luisterde aandachtig en deed wat Daniel hun vroeg. De voertaal was hun lokale taal, dus ik kom helaas het hele verhaal niet volgen.
Wat me ook opviel is dat de vrouwen echt een groep zijn en de interactie tussen die vrouwen was heel bijzonder.

Je kon aan de vrouwen zien hoe hard ze bereidt zijn om te werken om voor hun gezinnen te kunnen zorgen. Hoe bereidt ze zijn om ervoor te zorgen dat hun kinderen eten en een goede toekomst kunnen krijgen.
Dit is voor mij een motivatie om een bijdrage aan dit project te leveren.
Het was een dag om niet te vergeten!

Every little bit helps!’

Geen opmerkingen: