26 augustus 2008

Eerste werkdag, 25 augustus



Een Tanzaniaanse ICT onderaannemer die probeert om voor ’t zelfde geld juist een zo groot mogelijk systeem te bouwen voor ons, terwijl wij ’t zo simpel mogelijk willen houden. Microlening medewerkers die wanbetalingen niet registreren en zo goede sier bij de manager maken, of als er een fout in het systeem is gemaakt de PC laten stuiteren op de grond om te voorkomen dat de manager de fout kan achterhalen. Micro leningen die in groepsverband prima worden afgelost als er alleen vrouwen aan die groep deelnemen, maar juist niet worden afbetaald zodra mannen gaan deelnemen aan de groep. Dit zijn zo maar wat voorbeelden van verrassende verhalen die we vandaag hebben gehoord. Welkom in de wereld van ons Micro Finance project!

Vandaag hebben we onze eerste projectdag gehad, op het kantoor van onze partner. Een bedrijf, opgericht door twee dames, met zo’n 20 medewerkers – ook voornamelijk dames. Eén van deze twee directeuren is onze gesprekspartner voor de komende twee weken. Een bijzondere dame, zeer actief, open en direct. Daar stonden we met ons voornemen om eerst op z’n Afrikaans te gaan praten over ons gezin, onze ouders en andere relatie-versterkende gespreksstof. Binnen de minuut waren we “into business”.

Na een uur hadden we moed verzameld om even niet over business te praten, en alsnog de cadeaus te overhandigen. Nou, die waren zeer welkom! Het Prince2 boek over projectmanagement zal deze avond al worden bestudeerd door de directeur; ze had al de behoefte om er meer van te weten te komen. Ik heb haar gewaarschuwd voor de redelijk taaie kost. De gele Logica USB sticks en badge nekhangers veroorzaakten juichkreten – Nice Colours! Stroopwafels werden bewonderd: hoe maak je zulke dunne laagjes? De Testmanagement boeken oogsten bewondering; geschreven door jullie eigen Logica collega’s? Yep. Schot in de roos, want ze hebben nog helemaal geen formele testaanpak. En het Delfts Blauw bord, nou ja, dat zal wel ergens een plek krijgen.
Na twee uur waren we al helemaal los; we vertelden van onze cultuurtraining en ons ingestudeerde kennismakingsgesprek. “Ha”, zeiden ze met big smile , “we willen wel weten hoeveel vrouwen en geiten je hebt – of nee, in jullie geval, hoeveel windmolens”. Om er aan vast te koppelen dat de Keniaanse president inderdaad twee vrouwen heeft, en we gisteren van de taxichauffeur hadden gehoord dat hij toch wel met twee geiten over de brug moest komen voor z’n huwelijk. Dus zo gek zijn die vragen nou ook weer niet…

De contrasten zijn gewoon groot tussen de verschillende lagen van de bevolking. We werden uitgenodigd voor een lunch, in een shopping mall waar de meeste Nederlandse winkelcentra zielig bij lijken. De directeur stelde vast dat voor de prijs van onze lunch (EUR 20 voor drie personen), vijftig vrouwen zouden kunnen eten. Daarom doet ze dit werk voor Micro Finance; ze declareert maar de helft van haar uren, want ze wil met haar bedrijf deze vrouwen via goede software helpen; software die voor heldere rapporten kan zorgen, daarmee nieuwe financiers kan aantrekken, waardoor weer meer vrouwen in staat worden gesteld om hun eigen bedrijf te starten en het gezin twee maaltijden per dag te verschaffen. Haar eigen winst haalt ze wel uit andere projecten, die minder leuk zijn om te doen.

Nog een verrassing: de dag verliep behoorlijk volgens planning. De chauffeur van directeur was een half uur te vroeg bij ons hotel in plaats van te laat. We hebben zoals gepland gesproken over de dilemma’s waar het project nu voor staat; hoe simpel of volledig het systeem moet gaan worden, wie gaat welke verantwoordelijkheden dragen. Structuur aangebracht in dit complexe vraagstuk; vanuit een aantal invalshoeken hebben we gezamenlijk de vragen in kaart gebracht die we de komende week gaan beantwoorden en zo een onderbouwde keuze en ontwerp kunnen gaan maken. De twee testers-in-spe schoven aan om over de testaanpak te gaan spreken. Eigenlijk zijn ze ontwikkelaars, dus wij vermoeden dat ’t best een kluif gaat worden om daar enthousiaste testers van te maken. Met de Testmanagement boeken in de hand, en aan de hand van Benedicta, gaan ze twee intensieve knowledge transfer weken tegemoet, zodat door goed testen de kwaliteit van het op te leveren systeem met forse stappen vooruit zal gaan.

De dag sloten we af met een bespreking met alle projectpartners inclusief Hivos, waarbij de planning van de komende twee weken vast is gesteld.
Morgen gaan we stevig aan de slag, hands-on: antwoorden laten verzamelen op de gestructureerde vragen, prioriteiten laten stellen en met de testers een concept testplan schrijven.

3 opmerkingen:

Petra N. zei

Hi Benedicta en Bart,

Het ziet ernaar uit dat jullie het erg druk hebben en 25 uur in een dag proppen ;-). Ik wens jullie veel plezier en ik volg jullie op de voet hoor.

Groetjes, Petra

Karin zei

Hi Benedicta en Bart,

Jullie zijn lekker bezig. Veel succes en plezier.

Groetjes,

Karin

Anoniem zei

Grappig zeg! Hebben wij in Nederland extra lessen gevolg over de omgangsvormen aldaar, en dus geleerd van het persoonlijke contact en de kracht van de geit, hebben zij dat ook gedaan en geleerd om het vooral niet over je geiten te praten met Europeanen!